Iets doen voor het milieu? Beleg in water!
22 mei 2023 
in Blogs

Iets doen voor het milieu? Beleg in water!

Water is de bron van ons bestaan. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. 70% van onze planeet is bedekt met water, slechts 2,5% hiervan is zoet, waarvan 1% makkelijk toegankelijk. Per saldo kan slechts 0,014% van al het water gebruikt worden als drinkwater voor bijna 8 miljard mensen. We drinken water, vinden het lekker, zwemmen erin, schaatsten en skiën erop, krijgen er  energie van en wekken er energie mee op. We voelen het aan ons water als er iets aan de hand is. En dat speelt nu.

Schaarste

De wereldbevolking explodeert, terwijl de hoeveelheid drinkbaar water minder wordt. De Noordpool smelt en gletsjers over de hele wereld verdwijnen in een moordend tempo. In de Pyreneeën zijn bijna geen gletsjers meer. Op mijn jaarlijkse wandeltochten in de Alpen, Pyreneeën en Dolomieten zie ik steeds minder besneeuwde bergtoppen.

Duurzaam beleggen

De toekomst van de aarde en onze zorg daarover zijn redenen om ons ook beroepsmatig in te zetten voor een meer duurzame wereld. Als nuchtere vermogensplanners geloven wij in bijzondere win-win projecten op het gebied van serieus duurzaam beleggen. Het mooie hierbij is, dat er behalve het vermogen tegelijkertijd dus ergens anders iets meegroeit.

RobecoSAM Sustainable Water Equities

Het tekort aan water in grote delen van de wereld en daardoor de -nu en toekomstige- behoefte aan water, maakt water wat ons betreft een interessante belegging. Daarom willen wij ter illustratie, een beleggingsfonds onder de aandacht brengen dat al ruim 20 jaar zijn waarde bewijst: het RobecoSAM Sustainable Water Equities Fund.

Waterschaarste: investeerders zijn een deel van de oplossing

Wereldwijde problemen zoals bevolkingsgroei, toenemend waterverbruik, vervuiling en klimaatverandering zijn de belangrijkste oorzaken van waterschaarste. RobecoSAM wil deze aanpakken door te beleggen in bedrijven die te maken hebben met beschikbaarheid, kwaliteit en toewijzing van water.

Karakteristieken

Het beleggingsfonds is opgericht in 2001 met een belegd vermogen van ruim 3,3 miljard euro (april 2023). Ongeveer 2/3 wordt belegd in de Verenigde Staten, 30% in Europa en het restant in Azië (april 2023).

Verder kijken dan kosten

Bij serieus duurzaam beleggen kijk je uiteraard verder dan alleen kosten. Ook hier geldt de win-win: jij en de wereld krijgen meer terug voor je belegging dan alleen rendement.
Een fonds als RobecoSam heeft uiteraard hogere kosten dan een index fonds. Maar het blijkt dat dit meer dan goed gemaakt wordt door het hogere rendement. Zoals je hieronder kunt zien. Met daarnaast dan de afgeleide winst voor een schonere wereld.

11% rendement per jaar de afgelopen 10 jaar

Voor de beeldvorming vergelijken we de netto rendementen (dus na aftrek van kosten) van de afgelopen 3, 5 en 10 jaar met een wereldwijd indexfonds: iShares Core MSCI World UCITS ETF. Dat is een hele mond vol…

Dit indexfonds belegt in ruim 1.500 bedrijven. De grootste beleggingen zijn in:
Amazon, Tesla, Apple, Meta, Microsoft, Exxon Mobile.  
Het Waterfonds van RobecoSam belegt in 74 - uiteraard watergerichte - bedrijven, waarvan de grootste beleggingen in: Danaher Corp, Ecolab, Thermo Fischer, Veolia Environment, Geberit AG, Agilent Technologies.


Conclusie: Beleggen in het thema ‘water’ geeft op korte en langere termijn een hoger financieel rendement dan een wereldwijde belegging.   

Kiezen voor serieus duurzaam beleggen

Zelfs het migratieprobleem komt deels door een gebrek aan water. Zonder water kan je niet leven en trekken grote aantallen mensen verder naar andere gebieden. Controle hebben over water is de oorzaak van menig gewapend conflict. Bedrijven die helpen op die plekken schoon drinkwater te produceren zijn goud waard.

Door een deel van je geld te beleggen in een ‘Waterfonds’ (zoals Stan&Wende doet) krijg je dus een goed financieel rendement én krijgt jouw vermogen de gelegenheid iets goed te doen voor het voortbestaan van onze aarde en de toekomst van onze kinderen. De praktijk wijst gelukkig uit dat steeds meer mensen hiervoor openstaan.

Deze blog is eerder in aangepaste vorm gepubliceerd op IEX. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen