Iets doen voor het milieu? Beleg in water!

Iets doen voor het milieu? Beleg in water!

water is de bron van ons bestaan. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. 70% van onze planeet is bedekt met water, slechts 2,5% hiervan is zoet, waarvan 1% makkelijk toegankelijk. In de kern is ongeveer 0,007% van onze planeet beschikbaar voor bijna 7 miljard mensen. We drinken water, vinden het lekker, zwemmen erin, schaatsten en skiën erop, krijgen er  energie van en wekken er energie mee op. We voelen het aan ons water als er iets aan de hand is. En dat speelt nu.

Schaarste

De wereldbevolking explodeert, terwijl de hoeveelheid drinkbaar water minder wordt. De Noordpool smelt en gletsjers over de hele wereld verdwijnen in een moordend tempo. In de Pyreneeën zijn bijna geen gletsjers meer. Op mijn jaarlijkse wandeltochten in de Alpen of in Nepal zie ik steeds minder besneeuwde bergtoppen.

Duurzaam beleggen

De toekomst van de aarde en mijn zorg daarover zijn redenen voor mij me ook beroepsmatig in te zetten voor een meer duurzame wereld. Als nuchtere vermogensplanner geloof ik in bijzondere win-win projecten op het gebied van duurzaam beleggen. Het mooie hierbij is, dat er behalve het vermogen tegelijkertijd ergens anders iets meegroeit. Een prachtig parallelproces.

ASN Milieu & Waterfonds

Het tekort aan water in grote delen van de wereld maakt water wat mij betreft een interessante belegging. Daarom wil ik, ter illustratie, een beleggingsfonds onder de aandacht brengen dat al vijftien jaar zijn waarde bewijst: het ASN Milieu & Waterfonds.
Het fonds belegt in vernieuwende ondernemingen die bijdragen aan een schoner milieu en een beter klimaat, bedrijven die verantwoord omgaan met mens, dier en natuur. Bas-Jan Blom, directeur beleggingsfondsen van ASN: "Zelfs het migratieprobleem komt deels door een gebrek aan water. Zonder water kan je niet leven en trekken grote getallen mensen verder naar andere gebieden. Controle hebben over water is de oorzaak van menig gewapend conflict. Bedrijven die helpen op die plekken schoon drinkwater te produceren zijn goud waard."

Karakteristieken

Het beleggingsfonds is opgericht in 2001 met een belegd vermogen van 460 miljoen euro eind 2016. 30% wordt belegd in de Verenigde Staten, 45% in Europa, 9% in Azië, 8% in Japan en kleinere percentages in Midden- en Zuid Amerika en Australië.
Het Israëlische Amiad Filtration Systems is één van de 45 bedrijven waarin wordt belegd. De onderneming draagt bij aan de levering van schoon water doordat het efficiënte waterfilters ontwikkelt en produceert. Amiad-filters worden wereldwijd toegepast in de landbouw, industrie, irrigatie, gemeentelijke waterbehandeling en in de olie-en gassector.

Verder kijken dan kosten

We zijn er al aan gewend dat biologisch voedsel en eerlijke kleding wat meer kosten. Met sustainable beleggen kijk je uiteraard verder dan alleen kosten. Ook hier geldt: je krijgt meer terug voor je belegging dan alleen rendement. ASN rekent een vergoeding van 1,35% per jaar. De kosten zijn hiermee hoger dan die van bijvoorbeeld Robeco met 0,67% of Vanguard Global met 0,30%. Is dat duur, als je kijkt naar de afgeleide winst voor een schonere wereld?

9% rendement in 2016

Waar veel actieve duurzame beleggingsfondsen in 2016 achterbleven bij traditionele beleggingen, heeft het fonds 9% rendement gemaakt. Het plust niet elk jaar, maar dat gebeurt nergens. Over de afgelopen drie, vijf en tien jaar was het gemiddeld rendement 12%, 13% en 6% per jaar. Dit is netto, na aftrek van kosten. Dit rendement is vergelijkbaar met andere fondsen, bijvoorbeeld van Robeco of Vanguard.

Kiezen voor duurzaam beleggen

Het bovengenoemde fonds is een voorbeeld. Door een deel van je geld te beleggen in fondsen voor milieu en water groeit er altijd iets mee èn krijgt jouw vermogen de gelegenheid iets goed te doen voor het voortbestaan van onze aarde en de toekomst van onze kinderen. De praktijk wijst uit dat steeds meer mensen hiervoor openstaan.

Deze column is geschreven door Wouter van Leusen en eerder gepubliceerd op IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsdadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 
Alle berichten
Direct contact

Stan&Wende Duurzaam Beleggen
085-06 06 604

Wouter van Leusen
Kenaupark 15-17
2011 MR Haarlem
06-145 187 61

Hubrien Meijaard
Goilberdingerdijk 32
4105 LB Culemborg
06-203 212 19


Download whitepaper