Duurzaam beleggen - de basis
18 april 2022 
in Blogs

Duurzaam beleggen - de basis

In veel blogs en artikelen ben ik afgelopen jaren ingegaan op groen/duurzaam sparen en beleggen. En waarom het slim is om dit te doen binnen een goed financieel (life)plan. 

In deze blog wil ik het eigenlijk eens 'gewoon hebben over duurzaam beleggen, maar dan meer in het algemeen. Zeg maar: even terug naar de basis, voor de nog hopelijk vele ártikelen die komende jaren zullen volgen!

Wat verstaan we eigenlijk onder de term 'duurzaam ? En wat onder de term 'beleggen? Nou, over beide woorden kan ik wel een paar columns vol schrijven, maar laat ik het hier even op een korte definitie houden, hebben we nog wat ruimte voor concrete voorbeelden!

Duurzaam beleggen betreft alle vormen van investeringen waarbij we, naast risico en rendement, zo nauwkeurig mogelijk kijken naar de gevolgen voor mens en milieu. De “3 P’s” in de juiste volgorde dus: People, Planet, Profit. De afgelopen jaren is trouwens de overkoepelende term meer geworden: investeringen op basis van 'ESG factoren'. Waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance.


Daarnaast worden veel investeringen sinds circa 2016 langs de meetlat gelegd van de 'SDG’s' (Sustainable Development Goals) van de UN.

En sinds een paar jaar is er wetgeving vanuit de EU, waarbij beleggingen worden onderverdeeld in grijs, lichtgroen of donkergroen.

De afgelopen jaren heb ik met veel mensen over duurzaam beleggen gesproken en heel veel mogelijkheden voorbij zien komen. Van superalternatief tot supercommercieel… Want de afgelopen jaren is duurzaamheid (gelukkig!) behoorlijk ''hot' geworden.




Pluspunt daarvan is dat bedrijven gewoon niet meer zonder een serieus MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) beleid kunnen. Aandachtspunt is daarbij wel dat gewoon 100% commerciële clubs rustig hun websites of beleggingen van een semi-groen sausje voorzien ('Greenwashing'), om zo mee te kunnen liften op de duurzame hausse…

In dit blog richt ik me op een aantal voor particuliere beleggers makkelijk bereikbare duurzame beleggingsmogelijkheden. Dat betekent dus dat ik hier voornamelijk kijk naar investeren via beleggingsfondsen en niet zozeer in individuele bedrijven of initiatieven. Tenslotte moeten we ook wat over houden voor andere blogs :).

OK, duurzame beleggingsfondsen, waar kunnen we die vinden dan? En liefst dicht bij huis natuurlijk! Laten we beginnen bij de in Nederland meest bekende “hofleveranciers”: ASN en Triodos bank. Deze twee banken (die ook wat betreft duurzaam sparen met kop en schouders boven de andere banken uitsteken) hebben beiden een aantal toegankelijke en goed presterende beleggingsfondsen die in iedere beleggingsportefeuille passen.




Naast ASN en Triodos bank hebben veel banken/vermogensbeheerders wel één of meerdere serieus duurzame fondsen, zoals RobecoSAM, BNP, Actiam, Candriam en Kempen.

Naast de in Nederland beschikbare fondsen zijn er natuurlijk wereldwijd een groot aantal specifieke duurzame fondsen, maar dat gaat me hier nu wat te ver (kijk alleen al maar eens naar het plaatje hieronder…). Als je wilt kun je daar natuurlijk zelf al naar zoeken, bijv. via Morningstar.




Ook binnen indexbeleggen ('passief' beleggen door een bepaalde index te volgen, bijv. de AEX of een index van wereldwijd gespreide fondsen) zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden, bijv. via Actiam, iShares,Northern Trust en VanEck. Wel meestal 'lichtgroener' dan goede 'actieve' duurzame fondsen (hoe dat zit? Kom ik zeker ook later op terug!), maar in ieder geval al (veel) beter dan een niet-duurzaam fonds!

Zelf heb ik – alweer een paar jaar geleden – een aantal duurzame modelportefeuilles gebouwd en beschikbaar gesteld voor mensen of bedrijven die hun geld 100% verantwoord, veilig, eenvoudig en goed renderend willen investeren. In deze – snel erg populair geworden – “Groen Goud” beleggingsportefeuilles (variërend van voorzichtig tot offensief) zat een gebalanceerde mix van een aantal grotere en kleinere duurzame beleggingsfondsen.

Sinds 2020 zijn deze portefeuilles samengevoegd met de duurzame portefeuilles van Stan&Wende. Nog meer maatschappelijk en financieel rendement op je beleggingen!



Waar ik het nog niet over heb gehad is het soort beleggingsfonds waarin je je duurzame geld belegt, bijv. aandelen- of obligatiefondsen. Ook voldoende “voer” voor een ander blog!

Meestal komt op basis van een goed stappenplan en een beleggingsprofiel, een voor iedere klant passende modelportefeuille tot stand. Met daarin dan vaak een mix van verschillende soorten fondsen. Heel belangrijk (bepaalt circa 80% van je beleggingsresultaten!) en heel veel over te zeggen en schrijven, dus: voer voor een volgend blog!

Kosten: ook nog niet over gehad… maar natuurlijk wel heel belangrijk! Bij de duurzame fondsen die worden aangeboden bij banken en vermogensbeheerders zie je – net als bij de overige fondsen en aanbieders – behoorlijk wisselende vergoedingen. Bekijk, of vraag dus altijd naar de kosten die in fondsen zitten, want die bepalen een behoorlijk deel van je rendement!

Kijk maar eens naar het plaatje hieronder…:




Nou... er is er nogal wat te vertellen over duurzame beleggingen. Dat blijf ik ook regelmatig doen! In een artikel als dit moet ik me natuurlijk beperken, maar ik hoop en verwacht dat je weer wat houvast hebt gekregen… Want (moet ik jou als lezer van deze blogs dit eigenlijk nog vertellen?) elke Euro die je duurzaam spaart of belegt is er weer eentje die positief werkt voor jouw persoonlijke en onze gezamenlijke toekomst!

Over de schrijver
Reactie plaatsen