Beleggen in oorlogstijd – wat te doen?
17 maart 2022 
in Blogs

Beleggen in oorlogstijd – wat te doen?

De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne raakt velen. Het staat buiten kijf dat de inwoners van Oekraïne het meest lijden onder deze zinloze inval van Rusland. Veel landen reageren met hulp voor de Oekraïners en sancties tegen Rusland. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Wat is verstandig om te doen als belegger in tijden waar oorlog nu dagelijks het nieuws beheerst? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar eerdere heftige gebeurtenissen en de impact daarvan op de beurzen.


Al deze gebeurtenissen hebben geweld als gemene deler en in alle gevallen ging het om onrust tussen idealen, geloven of denkrichtingen. Opvallend daarbij is dat de beurzen binnen een half jaar herstelden. De gevreesde ‘bear-markt’ (langdurig dalende beurzen) is er vaak niet en de beurzen worden weer ‘bullish’ (stijgende beurzen).

Het grote gevaar voor de belegger lijkt niet de oorlog zelf te zijn, maar de paniek die zorgt voor bepaalde beslissingen. Waar het in Oekraïne voor de inwoners nu levensgevaarlijk is, verandert er bij ons voorlopig nog weinig in ons leven. Moet de Russische beer jou als belegger bang maken? Waar de Oekraïners fel tegenstand bieden aan de bezetters van hun land, kan het slim zijn als belegger weerstand te bieden tegen je emotie.

De vraag die nu vaak gesteld wordt: moet ik iets veranderen aan mijn financiële situatie?

Beleggen is onderdeel van je vermogensplan. Beleggen zonder plan, is als cappuccino zonder melk. Het klopt niet. Jouw plan is gemaakt voor de toekomst en houdt daarom rekening met stijgingen en dalingen op de beurzen. Dit is namelijk van alle tijden.

Hieronder zie je een afbeelding met allerlei gebeurtenissen van de laatste decennia en hoe de beurs daarop reageerde.

Bijvoorbeeld: de terroristische aanslag op 11 september 2001. En recenter: de gevolgen van de coronapandemie op de beurs. Het valt op dat na heftige dalingen de beurzen snel herstelden. Na de start van de coronapandemie in 2020 daalden de koersen sterk. De beurzen sloten eind van het jaar toch hoger dan begin van dat jaar. Zo had de neutrale portefeuille van Stan&Wende dat jaar een netto rendement van 6%.


Kortom: om een goed resultaat te bereiken is rust belangrijk.

Zorg ook altijd voor een solide buffer voor onvoorziene tegenvallers op de spaarrekening. Het geld dat je belegt heb je dan niet nodig op de korte termijn.

Beantwoord deze vragen eens voor jezelf om te bepalen of je wél iets moet doen:

  • Heb je nu onverwacht geld nodig of heb je een grote financiële tegenvaller?
  • Is er iets veranderd in je persoonlijke situatie?
  • Heb je je doelen van je vermogensplan bereikt?

Is het antwoord drie keer “nee”? Dan zit je goed en hoef je niks aan je situatie te veranderen. Twijfel je of de belegging nog bij je past of wil je weten wat de gevolgen zijn van dalingen en stijgingen op de beurs? Neem dan gerust contact met ons op: we helpen je graag!


Over de schrijver
Reactie plaatsen