Over de kinderen

Stan (15)Stan

Stan is een knul van 15 jaar. Geheel volgens het boekje is hij voluit aan het puberen. Hij is behoorlijk eigenwijs en overtuigd van zijn gelijk. Hij weet langzamerhand wel wat de waarde is van geld. Daar heeft hij regelmatig onenigheid over met zijn ouders. Hij draagt graag trendy kleding compleet met kunstmatige slijtplekken en heeft het liefst de allernieuwste smartphone. Sinds kort heeft hij een krantenwijk om een en ander te kunnen bekostigen.

Stan begrijpt wat duurzaamheid is. Hij gooit zijn oude, kapotte smartphone met kostbare grondstoffen erin, niet zomaar in de afval bak; die ligt nog ergens op zijn kamer. Hij vindt het allemaal wel een heel gezeur, steeds de deur achter zich te moeten dichtdoen, niet te lang te mogen douchen, om het maar niet te hebben over…

Wende (6)Wende

Wende is een onbevangen meisje van 6 jaar. Ze houdt van roze en geel. Ze tekent, knipt en speelt met andere kinderen, als die niet te bazig zijn. Ze heeft nog weinig besef van geld en de waarde daarvan. Ze is net zo blij met een velletje stickers als met een duur cadeau. Ze heeft een uiteraard roze spaarvarken. Hoe harder dat rammelt, hoe rijker ze zich voelt.

Wende weet wel af van duurzaamheid, hoewel ze dat woord niet kent. Bij haar thuis wordt gedaan aan afvalscheiding en daar doet ze vrolijk aan mee. Ze gaat met haar moeder lege flessen wegbrengen en oud brood gaat naar de eendjes. Ze heeft oplaadbare batterijen in haar speelgoed. Met haar vader gaat ze groente plukken in een biologische stadstuin bij haar in de buurt.

Wat ga jij doen voor later?

Bereken je rendement