Stan&Wende en WakaWaka

Stan&Wende wil schoolkinderen in Afrika meer laten leren. Maar zonder licht kun je niet je huiswerk doen als het donker is. 1,2 miljard mensen wereldwijd zijn helemaal verstoken van stroom en bij 1,2 miljard mensen is de stroomtoevoer niet betrouwbaar.

De afwezigheid van stroom betekent voor gezinnen een leven in het donker zodra de zon ondergaat. Om toch licht te hebben worden vaak kerosinelampen of kaarsen gebruikt. Deze zijn gevaarlijk. Dagelijks lopen duizenden mensen ernstige brandwonden op. De giftige stoffen die vrijkomen door kerosine leiden tot ademhalingsproblemen en kanker.

Stan&Wende steunt via Stichting WakaWaka een lagere school in Rwanda

Wij dragen 10% van de vergoeding af van het bedrag dat we jaarlijks van jou, onze cliënt, ontvangen voor beheer en onderhoud van de beleggingsportefeuilles. Het is een bijzondere 4x win situatie. Door duurzaam te beleggen krijg je een verrassend goed rendement en betaal je nog steeds de reële vergoeding van 0,55% aan Stan&Wende. Terwijl jouw vermogen groter wordt, groeit er ergens anders iets met jouw geld mee. Hierdoor komen er ook bij anderen dromen en wensen uit. Bovendien krijgt elk jaar een groot aantal kinderen in Rwanda de kans om huiswerk te doen bij goed licht.

De impactmap

Deze laat zien waar ter wereld WakaWaka's het verschil maken. Zoom in en klik op een cirkel om meer te leren van de impact op die gebieden.

Leren met WakaWaka

Kinderen in Rwanda willen juist heel graag ook thuis aan de slag met hun schoolwerk. Ze beseffen goed dat ze door leren, werken aan een betere toekomst. Hierdoor stijgt de kwaliteit van hun leven enorm. In Rwanda worden schoolprestaties van kinderen nauwkeurig bijgehouden. Het is aangetoond dat de schoolprestaties sterk verbeteren van kinderen die een WakWaka lamp gebruiken.

Zonder stopcontact

Gelukkig krijgen steeds meer kinderen een eenvoudige WakaWaka-solarlamp te leen van hun school. Het is de meest efficiënte en duurzame solarlamp ter wereld. Een schone lamp op zonne-energie van solide kwaliteit, die relatief weinig kost en die voor heel veel uren helder en veilig licht zorgt. Het is dé oplossing voor iedereen die stroom nodig heeft, maar geen stopcontact in de buurt.

WakaWaka wereldwijd

Over de hele wereld zijn verschillende WakaWaka's te koop in winkels en webshops. Ze zijn handig als je op vakantie gaat naar gebieden zonder stroom of met matige voorzieningen. Ze zijn in het algemeen handig ook als telefoonoplader. En is er geen zon, dan steek je hem hier in Nederland 'gewoon' in het stopcontact. Een deel van de verkoopopbrengst gaat naar lampen voor kinderen in ontwikkelingslanden en mensen in nood, waaronder vluchtelingen. Inmiddels hebben 1,2 miljoen mensen via een WakaWaka toegang tot licht en stroom. En het moeten er nog veel meer worden.

Meer dan alleen schoolprestaties

Scholing is gebaseerd op  de gedachte dat ieder leven bruist van de mogelijkheden. Het bijzondere en mooie van WakaWaka is dat het veel meer impact heeft dan alleen het verbeteren van schoolprestaties. Ook het gezin profiteert van de lichtbron. En het is gebleken dat als meisjes verder leren er meer bewustzijn komt op het gebied van gezinsplanning. De New York Times bestseller Drawdown beschrijft 100 wetenschappelijk onderbouwde oplossingen om de klimaatontwrichting te keren. Het resultaat is verbluffend en positief.
'Het verschil tussen een ongeschoolde vrouw en een vrouw met 12 jaar onderwijs is vier tot vijf kinderen. En juist in landen waarin meisjes de minste kans hebben op onderwijs is de bevolkingsgroei het grootst. Door 12 jaar onderwijs zouden er 843 miljoen mensen minder zijn in 2050.'

Kleinere gezinnen betekent weer minder monden te voeden, gezondere kinderen, minder uitputting en vervuiling van onze aarde en betere kansen voor iedereen. Daar doen wij het voor. Jij toch ook?

Maurits Groen & Wouter van Leusen

Maurits Groen Wouter van Leussen

Maurits Groen is mede oprichter en het gezicht achter Stichting WakaWaka Foundation