Veelgestelde vragen

Beleggen algemeen
 • Wat zijn de verschillen tussen beleggen en sparen?

  Het grootste verschil tussen sparen en beleggen is dat je bij beleggen risico loopt. Het nemen van een risico betaalt zich uit in het hogere rendement dat je kan behalen bij beleggen. Zeker voor de langere termijn is beleggen een goed alternatief voor sparen. Gebruik onze rekentool op de frontpage om het verschil te berekenen voor jouw situatie.

 • Wat zijn indextrackers?

  Indextrackers, of Exchange Traded Funds (ETF’s) volgen zo nauwkeurig mogelijk (één op één) de koersontwikkeling van een index, inclusief de dividenduitkering (Bron: Autoriteit Financiële Markten).

 • Wat is kuddegedrag bij beleggers?

  Beleggers zijn vaak geneigd om het gedrag van grote groepen over te nemen. Hierdoor maken beleggers eerder foute dan de juiste beslissingen. Er zijn ook beleggers die juist tegen de stroom in willen handelen, zoals de wereldberoemde belegger Warren Buffet. Echter, op lange termijn is uit onderzoek gebleken dat 95% van de beleggers de markt niet verslaat. Daarom belegt Stan&Wende deels in duurzame index gerelateerde beleggingsfondsen tegen lage kosten.

 • Wat zijn de voordelen van beleggen in fondsen?

  Stan&Wende heeft een voorkeur voor een portefeuille die bestaat uit beleggingsfondsen boven een portefeuille bestaande uit individuele aandelen en obligaties en 'doe het zelven'. Je bereikt eenvoudig een optimale risicospreiding doordat het beleggingsfonds in een groot aantal effecten belegt. Door de efficiëntie en het gemak van de fondsen kunnen wij de beleggingskansen voor jou benutten en tegelijkertijd het risico verminderen.

 • Is beleggen iets voor mij?

  Beleggen kan een eenvoudige, verstandig en slimme manier zijn om je doelen of dromen te realiseren. Dat kan een praktisch doel zijn, zoals een beter pensioen of de studie van je kind. Maar bijvoorbeeld ook om een lang gekoesterde droom te realiseren – zoals een zeiltocht om de wereld. Je kan al vanaf € 10.000 bij Stan&Wende beginnen. Ook zonder specifieke kennis van de markt of ervaring met beleggen. Vervolgens heb je 24 uur per dag inzicht in wat er met je geld gebeurt.

Beleggen en risico
 • Wat verstaat Stan&Wende onder duurzaam beleggen?

  Een duurzame belegger kenmerkt zich door het streven naar een tweeledig rendement, financieel èn maatschappelijk. Hierdoor ontstaat een win-win situatie. Ondernemingen die voldoende rekening houden met mens, milieu en maatschappij kunnen daarvan voordelige gevolgen ondervinden. Met alle bijbehorende kansen, ook voor de belegger.

  De vraag of zo’n mooie gedachte je rendement oplevert is logisch en kan volmondig met ja beantwoord worden. De  meeste duurzame beleggingsfondsen streven een rendement na dat gelijk of beter is dan vergelijkbare ‘gewone’ beleggingsfondsen.

  Uit het wereldwijde aanbod van honderden duurzame beleggingsfondsen is door Stan&Wende een zorgvuldige totaal onafhankelijke selectie gemaakt. Hierdoor hebben de portefeuilles een goede en verantwoorde balans tussen risico en rendement.

  Mens (people)

  Het betreft ondernemingen die goed omgaan met werknemers en met het welzijn van mensen in het algemeen. Je investeert in ondernemingen die onder ander mensenrechten respecteren, wapenhandel mijden en die eerlijk inkopen bij leveranciers.

  Planeet (planet)

  Je belegt in ondernemingen die bewust omgaan met schaarse grondstoffen, die afval recyclen en zo klimaatneutraal mogelijk werken. Beleggen is investeren in schone energie en in bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen verminderen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zon- of wind energie. Of in bedrijven die zich bezighouden met biologische, diervriendelijke landbouw.

  Maatschappij (profit)

  De bedrijven waarin je belegt zijn transparant. Je weet dat ze bijdragen aan de groei van ontwikkelingslanden, geen belasting ontwijken en dat ze zich verre houden van corruptie. De bedrijven beogen duurzame groei van de onderneming en de economie. Waardecreatie is een belangrijke focus in de Stan&Wende portefeuilles.

 • Welke risico’s kent beleggen met Stan&Wende?

  We hebben alle mogelijke risico's overzichtelijk voor je op een rijtje gezet op onze risico pagina. Je risico is daarnaast mede afhankelijk van het gekozen beleggersprofiel.

 • Wat is een beleggersprofiel?

  Vóór het openen van je Stan&Wende rekening stellen we je een aantal vragen over je persoonlijke en financiële situatie. Je antwoorden op deze vragen bepalen je beleggersprofiel. Naast dat de AFM ons verplicht je deze vragen te stellen geeft het jezelf en ons een goed beeld of beleggen wel bij je past. En zo ja, welk Stan&Wende beleggersprofiel het beste bij je aansluit.

 • Kan ik ook geld verliezen bij Stan&Wende?

  Ja dat kan ook. Koersen zullen stijgen, dalen of gelijk blijven en datzelfde geldt dus ook voor de waarde van jouw Stan&Wende rekening. Door jaarlijks te investeren, pak je alle markten mee. Je koopt goedkoper in als de koersen laag staan en er wordt ‘minder’ gekocht als de koersen hoog staan.

  Wil je precies weten hoeveel risico je loopt? Kijk dan in ons beleggingsbeleid.

 • Staat mijn geld veilig bij Stan&Wende?

  Wij werken samen met een zeer veilige partij, provider DeGiro. De Beleggingen staan namelijk in een aparte stichting/bewaarbedrijf en je vermogen is volledig gescheiden van DeGiro. De enige taak van het bewaarbedrijf is het administreren en bewaren van je beleggingen. Bij een faillissement vallen de beleggingen buiten de boedel. Dat is gelukkig zo geregeld in Nederland. Veiliger kan het niet.

 • Waarom houdt Stan&Wende altijd cash geld aan op mijn rekening?

  Dit gebeurt omdat dan altijd de maandelijkse kosten geïncasseerd kunnen worden en daarvoor niet op een ongewenst moment beleggingen verkocht hoeven te worden.

 • Welke criteria houdt Stan&Wende aan bij fondsselectie?

  We hanteren strenge en zorgvuldige selectiecriteria en doen geen concessies aan het financiële rendement.

  We selecteren op basis van 7 duurzaamheidcriteria: stemmen, engagement, uitsluiting, ESG integratie, best-in-class, norm-bases en UNPRI ondertekening.

 • Wat is het beleggingsbeleid bij Stan&Wende?
Online dashboard
 • Hoe kan ik zien wat er met mijn geld gebeurt?

  Je hebt 24/7 toegang tot je persoonlijke online dashboard op je mobiel, tablet, laptop en computer. Je kunt dus precies zien hoe het met je portefeuille gaat.

 • Heeft Stan&Wende ook een app?

  In de App Store of in Google Play kun je de app van DeGiro downloaden. Alle functionaliteit die je via de digitale omgeving van DeGiro hebt, kun je ook in je app gebruiken.

 • Hoe stort ik geld op mijn rekening?

  Als je de rekening opent kun je direct via iDEAL geld storten. Je kunt dat ook doen als je inlogt in je digitale omgeving van DeGiro of in de app van DeGiro. Heb je hier een vraag over, laat het ons even weten we helpen je graag.

 • Hoe neem ik geld op?

  In je dashboard kan je het bedrag aangeven dat je wilt opnemen en het terug laten storten.

 • Welke informatie vind ik online?

  In je eigen online omgeving kun je natuurlijk je portefeuille volgen. Je kunt daar ook een storting doen via iDEAL.

  • Het rendement
  • De inhoud van je beleggingsportefeuille
  • Alle transacties  en orders
  • Geld storten 
  • Laatste financiële nieuws volgen

  Naast de inlog op de website kun je ook de app downloaden.

Overeenkomst
 • Hoe kan ik mijn rekening bij Stan&Wende stop zetten?

  Stan&Wende vindt het jammer dat je stopt, maar maakt het opzeggen niet ingewikkeld. Je kan via je dashboard aangeven dat je een rekening wilt opzeggen. Of als je liever contact opneemt met ons dan kan dat natuurlijk ook en helpen wij je graag verder.

 • Wat houdt de volmacht van Stan&Wende over mijn rekening in?

  Bij Stan&Wende open je een rekening op je eigen naam bij DeGiro. Stan&Wende heeft vervolgens de volmacht over jouw rekening.

  Dit betekent dat Stan&Wende:

  • Voor je mag beleggen
  • De afgesproken kosten mag incasseren
  • Geld mag overboeken naar de tegenrekening die jij hebt opgegeven

  Wij kunnen alleen wijzigingen in de portefeuille doorvoeren als je daar toestemming voor hebt gegeven.

 • Zit ik ergens aan vast?

  Je zit bij Stan&wende nergens aan vast. Als je wilt stoppen kun je dat per mail aangeven. Je overeenkomst met Stan&Wende is dagelijks opzegbaar. We zullen vervolgens je beleggingsportefeuille verkopen, dit duurt enkele beursdagen. Vervolgens storten wij het geld terug op je rekening.

Rekening openen en geld storten
 • Hoe open ik een rekening?

  Je kan online een rekening openen. Je kunt zelf kiezen op wiens naam de rekening moet staan. De rekening kan voor je kind, kleinkind of voor je zelf zijn. Om een rekening te openen bij Stan&Wende moet je een aantal stappen doorlopen. Er wordt je bijvoorbeeld gevraagd om persoonlijke en financiële gegevens in te vullen en je moet een kopie van een geldig legitimatiebewijs uploaden. Uiteindelijk open je zelf de rekening en kun je een eerste bedrag storten. Wij gaan dan voor je aan de slag.

 • Wie doet wat?

  Er wordt een rekening voor jou geopend bij DeGiro. Deze rekening staat op je eigen naam. Stan&Wende krijgt de volmacht over de rekening. Dit betekent dat Stan&Wende voor je mag beleggen. DeGiro verwerkt de orders die wij voor je opgeven. We noemen deze manier van werken een tripartiete dienstverlening.

 • Ik heb al een rekening bij DeGiro. Kan ik deze gebruiken?

  Nee, deze kan je niet gebruiken voor Stan&Wende. Je krijgt bij Stan&Wende je eigen unieke rekeningnummer. 

 • Waarom wil Stan&Wende zo veel over mij weten?

  Na het openen van je Stan&Wende rekening stellen we je een aantal vragen over je persoonlijke en financiële situatie. Met de antwoorden op deze vragen kunnen wij je een passend beleggingsvoorstel doen. Daarnaast krijg jij en ook wij een goed beeld of beleggen wel bij je past. En zo ja, welk Stan&Wende beleggingsprofiel het beste op jou aansluit. Overigens verplicht de AFM ons ook om een goede inventarisatie te doen.

 • Wat voor soort rekening kan ik openen?

  Je kan bij Stan&Wende verschillende soorten rekeningen openen:

  1. Een rekening voor jezelf,
  2. Een rekening voor jou en je partner (en/of rekening)
  3. Een rekening voor je minderjarige kind
  4. Een rekening voor je kleinkind.
  5. Een zakelijke rekening op naam van je (stamrecht) BV
  6. Een rekening om pensioen op te bouwen

  Klik hier om je eerste rekening bij Stan&Wende te openen.

 • Ik wil een rekening voor mijn kind openen, hoe kan ik dat het beste doen?

  Op eigen naam

  Open je de rekening op je eigen naam dan blijft ‘dat potje’ altijd jouw bezit. Je kan het natuurlijk aan je kind geven wanneer je wilt maar je kunt het ook altijd nog zelf gebruiken.

  Heb je spaargeld, dan is dat een bezitting in box 3. Is je nettovermogen hoger dan je heffingsvrije vermogen, dan betaal je belasting. Wil je weten wat je nettovermogen is, dan tel je al je bezittingen in box 3 bij elkaar op en vervolgens trek je daar dan de schulden in box 3 van af.

  Gebeurt er iets met jou, dan valt het geld altijd in jouw nalatenschap. Afhankelijk van het erfrecht gaat het dan wel of niet naar je kind. Is dit wél het geval dan moet je kind mogelijk nog erfbelasting over het spaargeld betalen. En ga je failliet, dan valt het geld op deze rekening gewoon in de faillissementsboedel.

  Op naam van je kind

  Open je de rekening op naam van je kind, dan mag je kind, wanneer hij/zij 18 wordt, zelf bepalen wat er met dat geld gebeurt. Het geld op die rekening is ook echt vermogen van je kind zelf. Je voorkomt op deze manier dat je kind later misschien schenkingsbelasting moet gaan betalen. Want dat is het geval als je op een later tijdstip het bedrag ineens gaat schenken. Je moet natuurlijk wél nu rekening houden met de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, dit is het bedrag dat je maximaal belastingvrij voor je kind mag sparen.

  Wil je een rekening openen op naam van een kind dat jonger dan 18 is, dan is uiteraard wél jouw toestemming nodig. Als wettelijk vertegenwoordiger ben jij degene die bepaalt of het kind het geld mag gebruiken zolang hij minderjarig is.

  Gebeurt er iets met jou, dan hoeft er meestal geen erfbelasting te worden betaald, want het geld staat dan al op naam van je kind.

  De waarde van de Stan&Wende rekening van je kind is een bezitting van je kind in box 3. Maar is je kind jonger dan 18 jaar, dan rekent de Belastingdienst de waarde toe aan (ten minste één van) de ouders. Je betaalt vervolgens alleen belasting als je nettovermogen meer is dan je heffingsvrije vermogen. Wil je weten wat je nettovermogen is, dan tel je al je bezittingen in box 3 bij elkaar op en vervolgens trek je daar dan de schulden in box 3 van af.

  Uiteraard vind je daar véél meer over op de website van de Belastingdienst.

 • Waarom heeft Stan&Wende een kopie legitimatie nodig?

  Omdat er een officiële bankrekening voor je wordt geopend bij DeGiro. Deze bankrekening, IBAN, staat op jouw naam. Om dit administratief te regelen, hebben we een geldig legitimatie bewijs van je nodig (en eventueel van de mede-rekeninghouder). We doen hier verder niets mee.

 • Wat is de minimale (periodieke) inleg?

  Bij Stan&Wende kun je beginnen met € 10.000. Dat vinden wij namelijk al genoeg om een goed gespreide portefeuille op te bouwen. Wil je een (veel) groter bedrag storten? Ook dat kan natuurlijk. Iedereen is welkom bij Stan&Wende. De inleg voor pensioenopbouw (box 1) is vanaf
  € 5.000 per jaar.

Rendement en kosten
 • Zijn er kosten bij het openen of sluiten van een rekening?

  Aan het openen of het sluiten van een beleggingsrekening zijn geen kosten verbonden, behalve een 1-malige administratievergoeding van € 95 (inclusief btw) bij het openen van een rekening.

   

 • Waarom is Stan&Wende goedkoper dan veel andere vermogensbeheerders?

  Doordat Stan&Wende een online dienstverlener is, hebben wij lagere kosten dan veel traditionele vermogensbeheerders en banken.

  Stan&Wende maakt deels gebruik van index- gerelateerde beleggingsfondsen met lage kosten. Daarnaast maken wij gebruik van een slim geautomatiseerd proces om beleggingsportefeuilles bij te sturen. Hierdoor bespaart Stan&Wende op kosten voor dure adviseurs. Zo kan Stan&Wende tegen lage tarieven haar dienstverlening aanbieden.

 • Wat levert beleggen mij op?

  Onze rendementen kun je bekijken op de rendementen pagina. Het rendement is ook afhankelijk van het gekozen beleggersprofiel, namelijk defensief, neutraal of offensief.

 • Is het rendement gegarandeerd?

  NEE! en dat met hoofdletters geschreven, niemand kan rendement garanderen. Ook wij niet. Iedereen kent wel de bekende zin, rendementen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst! En zo is het ook. Maar we garanderen wel dat we onze uiterste best doen, elke dag weer!

  Lees ook meer over risico's.

 • Wat zijn de kosten van een rekening bij Stan&Wende?

  Zie de kostenpagina.

Stan&Wende
 • Waarom heeft Stan&Wende een erecode?

  De reden is heel eenvoudig. We willen ergens voor staan. Dat dragen we graag uit en daar gaan we voor.

  Erecode

  Ik stel de ‘mens’ altijd centraal, met zijn/haar kansen en mogelijkheden, in zijn eigen unieke situatie, met zijn eigen wensen, doelen en dromen.
  Ik heb als doel samen met mijn cliënt en met eventueel andere professionals te werken aan een optimaal gezonde financiële situatie voor mijn klanten. Ik eis van mijzelf te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van financiële veiligheid, inzichtelijkheid, transparantie en discretie. Mijn onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel.

  Ontwikkelingen in de financiële wereld houd ik nauwlettend in de gaten en zo nodig neem ik initiatief. Mijn kracht is de klant te begeleiden over een langere tijd, waarbij ik ook proactief kan inspelen op gebeurtenissen in het leven van mijn klant en advies kan plaatsen in een lange termijn perspectief. Om dit proces van persoonlijk vertrouwen en financiële duidelijkheid te versterken en inzichtelijk te maken, maak ik gebruik van de modernste technieken.

  De vergoeding voor mijn dienstverlening breng ik rechtstreeks in rekening bij mijn klant. Alle hiervoor gemaakte afspraken leg ik vast in een klantovereenkomst.

 • Waarom is Stan&Wende anders dan andere vermogensbeheerders?

  Behalve dat jij bij ons duurzaam, onafhankelijk en online kunt beleggen, zijn wij van huis uit zijn wij ervaren financieel life planners. Daar waar een vermogensbeheerder zich vaak alleen op het vermogen concentreert, kijkt een financieel life planner breder. Hij maakt je vermogen onderdeel van je persoonlijk financieel leven plan en bouwt een brug tussen jou, je geld en je levenswensen. Wij nodigen je graag uit voor een persoonlijk gesprek.

  Waar gaat het om:

  • Overzicht en inzicht in je financiële toekomst
  • Verstandige en slimme keuzes rondom vermogen (opbouw, in stand houden, overdracht)
  • Rust en zekerheid voor jou en je gezin/naasten
  • transparantie en open over kosten
  • Meer tijd, meer vrijheid, meer genieten
 • Is Stan&Wende onafhankelijk?

  Stan&Wende is geheel onafhankelijk van de traditionele financiële sector. Ook in onze fondsselectie opereren wij geheel onafhankelijk van fondsbeheerders of banken.

 • Waarom kiezen voor Stan&Wende?

  Stan&Wende is een moderne online vermogensbeheerder die jou graag helpt meer uit je geld te halen. Beleggen bij Stand&Wende is kiezen voor duurzaam tweeledig rendement, financieel en maatschappelijk. Beleggen bij Stan&Wende is al mogelijk vanaf € 10.000 en vaak veel kosten efficiënter dan via veel banken of vermogensbeheerders. En terwijl jouw geld groeit, groeit er waar dan ook ter wereld altijd iets met jouw geld mee en komen er nog veel meer dromen en wensen uit.

 • Wat is de relatie tussen Stan&Wende en DeGiro?

  Stan&Wende is een onafhankelijke partij en is dus geen onderdeel van een (groot)bank. Maar omdat iedere klant via Stan&Wende wel een eigen bankrekening opent, hebben we een samenwerking met DeGiro. Jouw rekening (IBAN) wordt daar aangehouden, dat zie je ook terug in de 4 letters van jouw rekeningnummer (NLXX BINK XXX XXX XX). Je hebt echter weinig tot niks met DeGiro te maken, alle communicatie verloopt via Stan&Wende.

 • Heeft Stan&Wende een vergunning?

  Ja, Stan&Wende heeft een vergunning van de AFM (vergunningnummer: 12019386).

  Stan&Wende voldoet aan alle wettelijke vergunningen en staat onder toezicht van de:

  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM)
  • Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD)
 • Hoe neem ik contact op met Stan&Wende?

  Je stuurt een email naar info@stanwende.nl en wij reageren zo spoedig mogelijk.

  Je kunt ons ook bellen op 06 – 1451 8761 Wouter van Leusen.

  In het dashboard kan je ons bereiken via het contactformulier.

  Daarnaast ben je welkom op ons kantoor in Haarlem.

 • Wie heeft Stan&Wende opgericht?

  Stan&Wende is opgericht door Wouter van Leusen vanuit de overtuiging dat duurzaam/groen/impact beleggen voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig moet zijn. Stan&Wende is 100% eigendom van Wouter van Leusen.

 • Eventuele klacht

  Tevreden klanten hebben en houden staat bij Stan&Wende voorop. Mocht je toch een klacht hebben dan vragen wij jou ons tijdig te informeren. Wij vertrouwen erop daar samen met jou uit te komen. Lukt dat niet dan hebben wij hiervoor een klachtenprocedure

Categorie
Daarom Stan&Wende
 • Uitstekend rendement vaak beter dan met reguliere beleggingen
 • Alleen maar duurzaam
 • Echt onafhankelijk
 • Volledig online, als jij dat wilt

Gerealiseerde rendementen

Direct contact
Wouter van Leusen
Wij staan graag klaar om je te helpen.
+31 6 14 51 87 61
info@stanwende.nl


Download whitepaper